Şirket KurmakTicaret Kanunu

Yabancı Sermayeli Şirket Kuruluşu

Yabancı ortaklı şirket kuruluşu
Yabancı ortaklı şirket kuruluşu

Daha önce Limited Şirket Kuruluşu ile ilgili tüm detayları burada paylaştım. Bu yazımızın konusunu ise yabancı sermayeli şirket kuruluşu oluşturmaktadır. TC vatandaşı olmayan yabancı uyruklu girişimcilerin Türkiye’de şirket kurması konusunda ülkemiz mevzuatının bir engeli bulunmamaktadır. Ülkemizde %100 yabancı sermaye ile şirket kurulabileceği gibi TC vatandaşı ortaklarla da şirket kurulabilir.

Yabancı sermayeli şirket kuruluşu için neler gerekli;

  1. Şirket kurmak isteyen yabancı girişimci öncelikle bir şirket merkezi adresi belirlemelidir.
  2. Şirket unvanı belirlemelidir.
  3. Şirket sermayesini belirlemelidir. Şirket sermayesi Limited Şirket için asgari 10.000 TL iken Anonim şirket için 50.000 TL’dir. Belirlenecek sermayenin %25’i şirket tescili öncesinde bankaya bloke olarak yatırılacaktır. Bloke olarak yatırılan tutar şirket tescil edildikten sonra şirket faaliyetlerinde kullanmak üzere açılan bir hesaba aktarılabilir veya nakit olarak çekilebilir.
  4. Şirketin amaç ve faaliyet konusu belirlenmelidir.
  5. Şirket müdürünün kim olacağı belirlenmelidir. Limited Şirketlerde ortaklardan biri mutlaka şirket müdürü olarak yetkilendirilmelidir.

Yabancı ortak için ikamet tezkeresi zorunlu mu;

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu gereği Limited Şirket ortak ve müdürleri için ikamet tezkeresi ve Türkiye’de ikamet zorunluluğu aranmazken, Anonim Şirketler’de  Yönetim Kurulu Başkanı için ikamet tezkeresi zorunluluğu bulunmaktadır.

Yabancı sermayeli şirket veya ortağı için banka hesabı açılması mümkündür. Ancak ortağın uyruğu önemlidir, şimdiye kadar İran uyruklularla ilgili bankalarda ciddi sıkıntılar yaşandı ancak İran uyruklulara şu anda bazı bankalar hesap açıyor.

Sizlere bu yazımda kısaca yabancı sermayeli şirket kuruluşu konusunda bilgiler iletmek istedim. Genel olarak şirket kuruluşu konusunu daha önce paylaştığım yazımda bulabilirsiniz.

 

Cihat Ertürk

1980 Doğumluyum, Bilgisayarlı Muhasebe, İktisat ve Maliye bölümlerinde sırasıyla ön lisans, lisans ve yüksek lisansıımı tamamlayarak 2005 yılında Mali Müşavir 2020 yılında Yeminli Mali Müşavir olmaya hak kazandım. Uzmanlık alanım vergi, şirketler, sosyal güvenlik gibi konulardır...

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhaba. Şirket kurmadan yabancı şirketler, Türkiye’de aldıkları işler için ne şekilde işçi çalıştırabilir? Şayet çalıştırabilir ise çalışanların maaş ve vergileri ne şekilde gerçekleşir? Devletin herhangi bir teşviği söz konusu mu? Teşekkürler.

    1. Merhaba Türkiye’de şirket kurulmasa da Yabancı Şirket vergi dairesinden bir Vergi Numarası alabilir ve iş yaptığına dair belgelerle SGK dosyası açtırabilir. Yaptığı işe, Türkiye’de kalma süresine göre söz konusu şirketin Türkiye’de şubeleşme yoluyla veya şirket kurularak mükellefiyet tesis ettirmesi gerekebilir.

      1. Teşekkür ediyorum. 6 ay – 1 sene arası bir süreçte Türkiye’de çalışılacak ve yapılacak montaj süresinde local çalışanlara ihtiyaç duyulacağı için mantıklı ve kanunen eksiksiz en ideal yolu bulmaya çalışıyoruz. Ödenecek vergiler konusunda araştırma yaparken, teşvik konusunda verilen makale linkleri çalışmadığı için, yazılanları okuyamamıştım ve teşvik konusunu bundan dolayı sormak istedim. Şirket için adres zorunluluğundan, yapılacak kayıt işlemlerine kadar bir çok prosedür ile uğraşmaktansa, bu şekilde bir yol izlemek şu an için en ideali olacak gibi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Translate »