GenelGirişimcilik

Girişimcilere 7 önemli öneri

Değerli okuyucular bu başlığa benzer birçok öneri ve tavsiye yazıları okumuşsunuzdur. Bir Mali Müşavir olarak çalıştığım ve hizmet verdiğim firmalardan gözlemlerimi ve bugüne kadar girişimcilik adına analiz ettiğim başlıkları sizlerle paylaşmamın katkı sağlayacağını düşünüyorum. Hizmet verdiğim firmalar arasında ömrü 2 yıldan fazla olmayan şirketlerin yanı sıra  her geçen gün büyümeye devam eden şirketler de oldu. Bu şirketlerde, yakından gözlemlediğim hatalar ve başarıya katkı sağladığını düşündüğüm farklı detaylar oldu. Bu detayları iş hayatınızda sizlere faydalı olacak şekilde  7 başlık altında topladım.

1.  İş planınız olsun

Artık klişeleşti diyebilirsiniz. İş planının, risk almanın önünde bir prosedür olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak iş planı, her iş başlangıcında olmazsa olmaz önemli bir detaydır. Plansız bir işten nasıl bir verimlilik bekleyebilirsiniz. İşinizi hangi kriterlere göre değerlendireceksiniz. İş planı ile yapacağınız işi, ihtiyaç duyduğunuz sermayeyi, işinizden beklediğiniz gelirleri, karlılık düzeyini, rakiplerinizi, maliyetlerinizi ve potansiyelinizi görmüş olacaksınız. İşinizin, hangi gelir düzeyinde sabit maliyetlerinizi karşılayacağını belirleyerek  başa baş noktasını tespit edebilirsiniz. İş planı, işinizle ilgili süreç içerisinde hedeflerinize doğru ilerlemenizi takip etmenize katkı sağlayacak. İş planının işletme geliştirme sürecine ve kurumsallaşmaya da çeşitli katkıları olacaktır.

Yatırım yaptığınız işten doğru zamanda çıkmayı da planlayın, hangi koşullarda ne şekilde girişime yatırım kabul edeceğinizi de planlayın, sizin için iyi fırsatlar çıktığında yeni girişimler için mevcut işinize elveda demeyi de bilmelisiniz.

2.  Mali tablo ve finansal raporlarınızı okumayı öğrenin

Muhasebe uygulaması, vergi hesaplamaları ve finansal raporları hazırlamak profesyonellerin işi. Ancak mali tablolar işinizin fotoğrafıdır. Bu fotoğrafı eğer yorumlayamazsanız, fotoğraftan ziyade çerçeveye takılırsanız geminizin hangi limana gittiğini göremezsiniz. Belki de boşa mücadele ediyorsunuzdur. Varlıklarınızın borçlarınızı karşılama oranı, stoklarınızı bekletme maliyetiniz, karlılığınızın yıllara göre dağılımı, net işletme sermayesi gibi analizleri mutlaka yapabiliyor olmalısınız. Cari hesaplarınız düzenli takip edilmeli ve sizler tarafından dönemler itibariyle kontrol edilmeli.  Bu nedenle kısa zamanda mali tablolarınızı yorumlamayı öğrenmelisiniz. Eğer mali tablolarınızı yorumlayabilirseniz işletmenizde oluşabilecek hata ve hileleri de tespit edebilirsiniz.

Muhasebe kayıtlarınız ve çalışanlarınızın sigortalılığı ile vergi ödemeleriniz konusunda son derece hassas olun. Mali idare ile probleminiz olmasın, geleceğe yönelik vergi riski taşımayın. Mali defter ve belgeleriniz 5 yıl içinde incelenmek için istenebilir.

3.  Bütçe hazırlayın ve paranın zaman değerini bilin

Ölçemezseniz  yönetemezsiniz. İş hayatınız boyunca aylık bütçeler hazırlayın. İş hacminiz büyüdükçe nakit bütçesi, satış bütçesi gibi bütçeleriniz olmalı. Bütçe sizin gelir ve gider öngörülerinizdir. Gelecekteki dönemler için öngördüğünüz gelirler ile giderlerin gerçekleşme oranlarını gözlemleme şansınız olacak. Böylece hedeflerinizi ne kadar tutturduğunuzu göreceksiniz.

Yapacağınız yatırımlar, alacağınız krediler ve girişimlerinizle ilgili olarak paranın zaman değerini hesaplamadan adım atmayın. 3 yıl sonraki 100 TL’nin bugünkü net değerini veya bugünkü 100 TL’nin 1 yıl sonraki değerini hesaplayabilmelisiniz. Bu hesabı yaptığınız zaman, yapacağınız yatırımın nakit akışına göre verimliliğini görüp karar verebilirsiniz. Bu hesaplama cari faiz ve enflasyon oranlarına göre yapılmaktadır.

4. Sigortasız iş yapmayın

Hayatta hiçbir şeyin garantisi yok ama  sigortası var. Ucuz riskler almayın. Demirbaşlarınızı, araçlarınızı, ticari mallarınızı, iş yerinizi ve hatta günümüzde alacaklarınızı bile sigortalayabilirsiniz. Öngörülmeyen riskler için varlıklarınızı mutlaka sigortalatın. Bazı varlıkların yok olması bir kıvılcımla başlar.

5. Vergi planlaması yapın

Şirketlerin çeşitli vergi yükümlülükleri vardır. Kurumlar vergisi, katma değer vergisi, damga vergisi, stopaj (gelir vergisi) gibi. Bu vergi türleriyle ilgili ortalama satışlarınız ve diğer öngörülerinize göre vergi yükünüzü planlayın. Yöneticiler çoğu zaman, vergi yükünü hesaplamadan yaptıkları sözleşmeler sonrasında aslında karlılığın öngörüldüğü gibi olmadığını çok geç fark etmişlerdir.

6. Bildiğiniz işi yapın, yaptığınız işi bilin

Hayalini kurduğunuz ve yatırım yapacağınız işe başlamadan önce mutlaka tecrübeniz olsun. Bildiğiniz işi yapmazsanız yönetemezsiniz. İlk yıllarınız işi öğrenmekle geçer. Bu süreçte iş işten geçmiş olabilir. Yaptığınız işi bilmeniz size işinizi yönetirken ivme kazandıracaktır. Girişiminizde başarılı olmanız için 2-3 yıllık  tecrübe gerekli. Bu süreçte yaptığınız işi sevmenizde önemli, sevmediğiniz bir işi yapmanız size çok şey kazandırmaz. İşiniz insan odaklı olmalı ve insanlığa fayda sağlayan işler yaptığınızda siz de kazandığınızı göreceksiniz.

7. İş sizi yönetmesin siz işi yönetin

İşinizi parçalara bölmeyi, sorumlulukları devretmeyi bilmelisiniz. Eğer sorumluluklar vererek görev paylaşımında bulunmazsanız işinizi yönetemezsiniz. Tüm yönetim sürecini kendisinde toplayan patronlar, işler büyüdükçe işin içinden çıkamazlar. Çalışanlara sorumluluk vermek üzerinizdeki yükü azaltacağı gibi çalışanlarınızın organizasyonunuzdaki etkinliğini artıracaktır.

Bugünlerde endüstri 4.0 ve nesnelerin interneti konuşuluyor, teknoloji hızla değişirken teknolojisini geliştirmeyen, inovasyon yapmayan ve çağın gerisinde kalan girişimler yok oluyor. Yukarıda yazdığım önerilere günümüz teknolojisinin geldiği noktada teknolojiden mutlaka faydalanılması gerektiğini, internet dünyasını etkin kullanmayı da eklemeliyim.

Girişim dolu kazançlı günler diliyorum.

Eğer yeterince cephaneniz varsa, yüksekleri hedeflemenizin sakıncası yoktur. -Hawley R. Everhart

 

Cihat Ertürk

1980 Doğumluyum, Bilgisayarlı Muhasebe, İktisat ve Maliye bölümlerinde sırasıyla ön lisans, lisans ve yüksek lisansıımı tamamlayarak 2005 yılında Mali Müşavir 2020 yılında Yeminli Mali Müşavir olmaya hak kazandım. Uzmanlık alanım vergi, şirketler, sosyal güvenlik gibi konulardır...

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Translate »